Συχνές Ερωτήσεις

page icon
faq-xreiazetai-narkwsh-gia-thn-topo8ethsh-toy-spiral-7afd31ae

Χρειάζεται νάρκωση για την τοποθέτηση του σπιράλ;

Η απάντηση του γιατρού:

Η τοποθέτηση του σπιράλ είναι απλή διαδικασία και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνετε στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση. Είναι ελάχιστες εκείνες οι περιπτώσεις που πρέπει η γυναίκα να λάβει κάποιας μορφής νάρκωση και κυρίως εξαρτώνται από την ίδια(μικρή ανοχή στον πόνο ή δυσανεξία στη γυναικολογική εξέταση).

faq-na-parw-to-xapi-ths-epomenhs-meras-9eb8b776

Να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

Η απάντηση του γιατρού:

Για να πάρετε το χάπι θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε το Γυναικολόγο σας. Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν έχει μηδενικές παρενέργειες και δεν πρέπει να καταναλώνεται  αλόγιστα.

faq-pws-metadidontai-ta-kondylwmata-4aae2f40

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Η απάντηση του γιατρού:

Τα κονδυλώματα είναι νόσος του δέρματος στη γενετήσια, κυρίως, περιοχή και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η χρήση του προφυλακτικού μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τον σύντροφο.

faq-se-poio-iatro-na-apey8yn8w-gia-na-kanw-to-embolio-kata-toy-ioy-hpv-09dc09bb

Σε ποιο ιατρό να απευθυνθώ για να κάνω το εμβόλιο κατά του ιού HPV;

Η απάντηση του γιατρού:

Η ιδανικότερη λύση θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν γυναικολόγο, έστω και εάν το εμβόλιο είναι μια απλή ιατρική πράξη που μπορεί να τη κάνει κάθε γιατρός. Σημασία έχει ο εμβολιασμός να είναι κάτω από σωστή γυναικολογική επίβλεψη, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλήρες αρχείο στο γυναικολόγο, και να αποτελέσει την αρχή του τακτικού ελέγχου.

faq-8a-pa8w-karkino-ean-exw-ton-io-6d86a50d

Θα πάθω καρκίνο εάν έχω τον ιό;

Η απάντηση του γιατρού:

Αρχικά δεν προκαλούν όλοι οι τύποι του ιού καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με την ίδια ευκολία. Κατά δεύτερον, για να μεταβληθεί μία βλάβη που προκάλεσε ο ιός στον τράχηλο μιας γυναίκας σε καρκίνο, απαιτεί την πάροδο ενός αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος. Συνεπώς, εάν υπάρχει ο τακτικός έλεγχος από εξειδικευμένο γιατρό, η πιθανότητα να αναπτύξει μία γυναίκα καρκίνο του τραχήλου, είναι πάρα πολύ μικρή.

faq-yparxei-8erapeia-gia-ton-io-toy-hpv-3a246368

Υπάρχει θεραπεία για τον ιό του HPV;

Η απάντηση του γιατρού:

Τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα δεν έχουν να δώσουν λύση κατά του ιού. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που μας προφυλάσσει από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, ύστερα από την ενεργοποίησή του

faq-poy-mporw-na-kanw-thn-kolposkophsh-f141489b

Που μπορώ να κάνω την κολποσκόπηση;

Η απάντηση του γιατρού:
 Η κολποσκόπηση πρέπει να γίνει σε οργανωμένο ιατρείο και να εκτελείτε από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Στην Ελλάδα πλέον η Ελληνική Εταιρία Κολποσκόπησης, απονέμει τίτλο πιστοποίησης σε όσους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους περάσουν επιτυχώς τις σχετικές εξετάσεις. Αυτό έχει ως στόχο, την σωστή εξέταση και καθοδήγηση των γυναικών ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους γιατρούς.
faq-pote-prepei-na-kanw-kolposkophsh-2bf4af70

Πότε πρέπει να κάνω κολποσκόπηση;

Η απάντηση του γιατρού:
 Η απόφαση για να προχωρήσει η εξεταζόμενη σε κολποσκοπικό έλεγχο εξαρτάται από τα ευρήματα που προκύπτουν από το το τεστ Παπανικολάου, το ιστορικό, καθώς και την επισκόπηση του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου.
faq-mporw-na-kanw-mpanio-sth-8alassa-pisina-kata-th-diarkeia-ths-egkykosynhs-8ab3b4fd

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα- πισίνα κατά τη διάρκεια της εγκυκοσύνης;

Η απάντηση του γιατρού:

Η κολύμβηση θεωρείται η καλύτερη άσκηση κατά τη κύηση, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν λόγοι αποφυγής της. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθαρότητα του νερού της θάλασσας ή της πισίνας.

faq-mporw-na-ta3idepsw-me-aeroplano-kata-th-diarkeia-ths-egkymosynhs-2637d472

Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η απάντηση του γιατρού:

Δεν απαγορεύεται η χρήση αεροπλάνου εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, μέχρι την 32η εβδομάδα της κυήσεως.Από κει και πέρα δεν το επιτρέπουν οι αεροπορικές εταιρείες για λόγους ασφαλείας.

Καπνίζω. Θα πρέπει να σταματήσω ή μπορώ απλά να το μειώσω;

Η απάντηση του γιατρού:

Το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα του καπνίσματος είναι πολλαπλά στο έμβρυο και κυμαίνονται από το μικρότερο βάρος γέννησης, έως τον ενδομήτριο θάνατο. 

faq-pote-8a-niwsw-to-mwro-moy-gia-prwth-fora-e955e592

Πότε θα νιώσω το μωρό μου για πρώτη φορά;

Η απάντηση του γιατρού:

Εάν είναι το πρώτο μωρό σας, θα νιώσετε τις κινήσεις του γύρω στην 20η εβδομάδα. Για τις πολυτόκες γυναίκες αυτή η στιγμή είναι αρκετά νωρίτερα, γύρω στην 16η εβδομάδα.

faq-h-mama-moy-ekane-didyma-8a-kanw-kai-egw-28f340d2

Η μαμά μου έκανε δίδυμα, θα κάνω και εγώ;

Η απάντηση του γιατρού:

Η δίδυμος κύηση είναι και τυχαίο γεγονός, αλλά έχει και κληρονομική βάση. Συνεπώς πράγματι έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα από το μέσο όρο για μία πολύδυμη κύηση.

Έχω χαμηλή πίεση, πρέπει να ανησυχώ;

Η απάντηση του γιατρού:

Η πτώση της αρτηριακής πιέσεως κατά την διάρκεια της κυήσεως είναι φυσιολογική. Αυτό γίνεται μέσω της αγγειοδιαστολής που προκαλούν οι ορμόνες της κυήσεως. 

faq-exw-syxnoyria-einai-fysiologiko-2828c9ea

Έχω συχνουρία, είναι φυσιολογικό;

Η απάντηση του γιατρού:

Λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας, αυξάνεται η πίεση στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την πρόκληση συχνουρίας. Θα πρέπει πάντα όμως να αποκλεισθεί η ύπαρξη μιας ουρολοίμωξης.

faq-nomizw-oti-exw-mykhtes-ti-prepei-na-kanw-ed84f14a

Νομίζω ότι έχω μύκητες, τι πρέπει να κάνω;

Η απάντηση του γιατρού:

Οι μυκητιάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί το ph του κόλπου αλλάζει από την αύξηση των ορμονών και γίνεται πιο αλκαλικό. Περιβάλλον που είναι πολύ αγαπημένο για τους μύκητες.

 Όταν υπάρχει ενεργός κολπίτιδα με μύκητες, θα πρέπει να δίνεται θεραπεία για δύο κυρίως λόγους, αρχικά να προφυλάξουμε τον κόλπο από την φλεγμονή, η οποία κατά τη διάρκεια ενός τοκετού, μπορεί να τον καταστήσει πάρα πολύ εύθρυπτο και κατά δεύτερον να προφυλάξουμε την ίδια την κύηση από την πρόκληση πρώιμης ή πρόωρης ρήξης των υμένων λόγω ανιούσας φλεγμονής.

Έχω πόνους χαμηλά στην κοιλιά μου και είδα αίμα. Είναι φυσιολογικό; Τι πρέπει να κάνω;

Η απάντηση του γιατρού:

Μεγάλη σημασία έχει η ηλικία της κυήσεως. Αν υπάρχουν πόνοι κατά τις πρώτες εβδομάδες, αυτό που μας ανησυχεί αρχικά είναι η πιθανότητα μίας αποβολής. Αν πρόκειται για προχωρημένη ηλικία κύησης, θα πρέπει αρχικά να αποκλεισθεί η πιθανότητα έναρξης τοκετού. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο που θα κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

faq-mporei-na-yparxei-pseydes-8etiko-test-kyhsews-92f68ad9

Μπορεί να υπάρχει ψευδές θετικό τεστ κυήσεως;

Η απάντηση του γιατρού:

Διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να αναδείξουν θετικό ένα τεστ κυήσεως, όπως όγκοι σε διάφορα όργανα, αιμόλυση, λιπιδαιμία και φυσικά το λάθος στην ερμηνεία του.

Επικοινωνηστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος αλλά και για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό.