Πολυκυστικές Ωοθήκες
Είναι γεγονός ότι, ο ακριβής ορισμός του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι και τόσο απλός. Ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μια σειρά πολύπλοκων διεργασιών ή ένας συνδυασμός μορφολογικών και ιστολογικών αλλαγών των ωοθηκών, με απώτερες ενδοκρινικές διαταραχές.
Η αιτιολογία του συνδρόμου είναι επίσης ένα όχι πλήρες διευκρινισμένο γεγονός. Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί είναι ποικίλες και αφορούν όλο το ενδοκρινικό σύστημα . Τέλος, θα μπορούσε να θεωρηθεί οικογενής κατάσταση, δεδομένου ότι συνήθως παρουσιάζεται στα θήλεα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Συμπτώματα Πολυκυστικών Ωοθηκών
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι συνήθως τυπικά.
Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν συνήθως παχυσαρκία, ανώμαλη και ακανόνιστη περίοδο και τέλος παρουσία δασυτριχισμού.
Διάγνωση Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση, στις μετρήσεις ορισμένων ορμονών στο αίμα και στον υπερηχογραφικό έλεγχο.
Από το ιστορικό έχουμε συνήθως την όψιμη εμμηναρχή, τις διαταραχές της περιόδου, την ύπαρξη ακμής και αυξημένης τριχοφυΐας. Κατά τον ορμονολογικό έλεγχο συνήθως παρατηρούμε κυρίως την αύξηση των ανδρογόνων. Στον υπερηχογραφικό έλεγχο έχουμε την τυπική εμφάνιση των πολλαπλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες. Τα μικρά αυτά κυστικά μορφώματα είναι στην ουσία άτρητα ωοθυλάκια και όχι πραγματικές κύστεις.
Θεραπεία Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου σαν απώτερο σκοπό έχει την προστασία από τη συνεχή δράση των οιστρογόνων και κατά συνέπεια από την αύξηση του σχετικού κινδύνου για ανάπτυξη καρκινώματος του ενδομητρίου και των μαστών στο μέλλον. Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν την εγκυμοσύνη, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι τα αντισυλληπτικά και όταν συνυπάρχει και δασυτριχισμός, θα χορηγηθούν και αντιανδρογόνα μαζί. Ενώ σε γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη, το φάρμακο εκλογής είναι η Κλωμιφαίνη, η οποία βελτιώνει την αύξηση των ωοθυλακίων και κατ’επέκταση της ωοθυλακιορρηξίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου, είναι επίσης μια αποδεκτή μέθοδος και γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά. Στη σύγχρονη θεραπευτική μέρος πλέον έχει και η χορήγηση της Μετφορμίνης. Στην ουσία πρόκειται για ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, που οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν το χορηγούμε σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες βελτιώνεται η ανταπόκριση των ωοθηκών στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την βελτίωση της έκφρασης των ωοθηκικών ορμονών.