Υπηρεσίες

Ενδοσκοπικές Επεμβάσεις (λαπαροσκόπηση - υστεροσκόπηση)

Γυναικολογία

Η λαπαροσκόπηση είναι μία σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής διάγνωσης και θεραπείας. Δεν γίνεται με ανοικτή χειρουργική προσέγγιση, αλλά εκτελείται με την βοήθεια λαπαροσκοπικών εργαλείων.

 Αυτά τα εργαλεία έχουν σχήμα σωλήνα, μικρής διαμέτρου και έτσι γίνεται πιο εύκολη η εισαγωγή τους μέσω των κοιλιακών τοιχωμάτων, αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερη ουλή. Η Λαπαροσκοπική χειρουργική έχει ένδειξη σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της ενδοκοιλιακής χώρας, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Στη γυναικολογία σαν διαγνωστικό μέσον χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις όπως:

Ανεξήγητη υπογονιμότητα 
Έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων 
Ενδομητρίωση 
Χρόνιο πυελικό άλγος 
Οξύ κοιλιακό άλγος 
Πολυκυστικές ωοθήκες 
Εξωμήτρια κύηση 
Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και των εξαρτημάτων 
Λήψη βιοψιών από διάφορα σημεία της ενδοκοιλιακής κοιλότητας
Επίσης η χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς έχει θέση στις παρακάτω καταστάσεις:
Αφαίρεση των καλοηθών κυστών της ωοθήκης  
Σαλπιγγεκτομή και σαλπιγγοτομή 
Αφαίρεση της εξωμήτριας κύησης 
Αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης 
Λύση συμφύσεων 
Λύση της συστροφής εξαρτήματος
Αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας 
Ολική υστερεκτομή 
Η λαπαροσκόπηση έχει το πλεονέκτημα της σχετικά γρήγορης επέμβασης, αλλά ο ελάχιστος μετεγχειρητικός χρόνος ανάρρωσης είναι το μεγαλύτερο προτέρημά της, μαζί με την ελάχιστη δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων. Η ασθενής έχει τη δυνατότητα να φύγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα και η ουλή που υπάρχει στην κοιλιά είναι πάρα πολύ μικρή.
Η υστεροσκόπηση είναι σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιούμε για τον έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να διαγνώσουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα διάφορες παθολογικές καταστάσεις της μήτρας όπως πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα, ενδομήτριες συμφύσεις (σύνδρομο Asherman), χρόνιες φλεγμονές του ενδομητρίου κ.λ.π. Διενεργείται με την χρήση τηλεσκοπικής κάμερας μικρού διαμετρήματος η οποία εισέρχεται στην ενδομήτρια κοιλότητα δια του τραχήλου. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής μικροεργαλείων που χρησιμοποιούμε για την εκτέλεση επεμβάσεων.
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση μπορεί να διενεργηθεί σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και δεν απαιτεί αναισθησία. Είναι εξέταση που συνιστούμε πολύ συχνά για τον έλεγχο γυναικών που διερευνούνται για υπογονιμότητα.
Η επεμβατική υστεροσκόπηση απαιτεί ήπια αναισθησία, διαρκεί σχετικά ελάχιστο χρόνο και δεν απαιτεί νοσηλεία. Η ασθενής εξέρχεται 1-2 ώρες μετά την επέμβαση. 

Επικοινωνηστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος αλλά και για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό.